Functional Movement System

=

típus:

állapotfelmérő módszer

=

eszközigény:

eszközt igényel

=

fejlesztés típusa:

licensz program

=

elsajátítása edzői tapasztalatot igényel:

nem

=

módszer jellege:

inkább elméleti

Definíció

A Funkcionális Mozgásminta-Szűrés segítségével gyorsan meggyőződhetünk arról, áll-e fenn potenciális kockázat, ha az egyén mozgásmintája korlátozott vagy elváltozásokat mutat. A hagyományos edzések során ezek a jellegzetességek gyakran rejtve maradnak. A Szűrő alkalmas a sportági felmérések finomítására is.

Bemutatás

A Funkcionális Mozgásminta-Szűrő (FMS) sokrétű segítséget kínál egyéni és csoportszinten is. Ez az egyszerű felmérési rendszer a legalapvetőbb elsődleges információkat szolgáltatja, amelyekre az aktívan élőkkel, sportolókkal folytatott munka során szükség van. Neked mennyi hiányzik az optimális pontszámhoz? A 7 feladat mindegyikére maximum 3 pontot lehet szerezni. 7×3=21….

Vannak szakemberek, akik elsősorban azért vizsgálják a mozgásmintákat, hogy kiszűrjék azokat, akikre nézve a fokozódó aktivitás sérülésveszélyt hordozhat. Mások fókuszában a teljesítmény áll, és a mozgásmintákkal kapcsolatos ismereteiket felhasználják fittségi és teljesítményfokozó programjaik tervezésében és fejlesztésében. Ez pedig egy olyan rendszer, amely mindkettőt ötvözi.

Aktív instruktorok
Kialakulás, történet

A Functional Movement Systems (FMS) 2001-ben jött létre azzal a céllal, hogy javítson az aktív életmódot folytatók teljesítményén, erőnlétén, rehabilitációján, valamint a sérülések kockázatának kezelésén. Az FMS alapítóinak célja egy olyan rendszer kialakítása volt, melynek segítségével a sportorvosok, valamint a fitnesz, és erő-, és állóképességi edzők hatékonyabban képesek azonosítani a mozgásban jelentkező diszfunkciót, valamint azt is szerették volna elérni, hogy a rendszer megkönnyítse az egyes területek közti kommunikációt is. Ez a folyamat a 90-es évek közepén kezdődött, amikor Gray-ben tudatosult, hogy a funkcionális rehabilitációs kapcsán a leginkább holisztikus megközelítéshez előbb meg kell figyelni az alapvető mozgásmintákat. A rendszer bevezetése óta a bizonyítékok arra utalnak, hogy ezt az alapvető filozófiát kell követni annak érdekében, hogy a legnagyobb hatással tudjunk lenni az aktív életmódot folytatókra, akik fokozni próbálják a teljesítményüket, valamint a páciensekre, akik szeretnék visszanyerni a korábbi mozgásminőségüket. Az FMS-nél továbbra is elemezzük az adatokat, megvizsgáljuk az egyes kutatásokat, és visszajelzéseket gyűjtünk a szakértőktől – így a filozófiánk és az üzenetünk evolúciója tovább folytatódik. Mindig a képességeink legjavát adjuk annak érdekében, hogy a mozgással kapcsolatos legfrissebb és leghasznosabb információkat juttassuk el az orvosoknak, valamint fitnesz, és erő-, és állóképességi edzőkhöz – javítva ezáltal a hozzájuk fordulók életén.