DYNAMIC NEUROMUSCULAR STABILIZATION

=

típus:

teljesítménynövelő módszer

=

eszközigény:

nem igényel eszközt

=

fejlesztés típusa:

licensz program

=

elsajátítása edzői tapasztalatot igényel:

igen

=

módszer jellege:

inkább elméleti

Definíció

A Dynamic Neuromuscular Stabilization (Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció – DNS) kapcsán új és egyedi megközelítést jelent, magyarázattal szolgálva a mozgásrendszer neurofiziológiai szabályainak fontosságára. A DNS életünk 1. évének fejlődési kineziológiai alapelveit öleli fel; ezek az alapelvek az ideális testtartást, a légzési sablonokat és a funkcionális ízületi centrációt ”idegfejlődési” paradigma alapján határozzák meg.

Bemutatás

A DNS kritikus funkcionális teszteket tartalmaz a gerinc és az ízületi stabilizálók funkcionális stabilitása minőségének elemzéséhez, és segítséget nyújt a diszfunkció ”kulcsfontosságú elemének” megtalálásához. A stabilizációs edzés megközelítés az egyedfejlődési általános testtartásbeli – mozgási mintákon alapul. Az elsődleges célt a gerinc és/vagy más ízületek egyes szegmenseinek izmaira ható belső erők optimális elosztása jelenti.

Aktív instruktorok
Kialakulás, történet

A muszkoloszkeletális fájdalom, különösképpen a hátfájdalom okát gyakran anatómiai és biomechanikai szempontból, valamint a gerincre ható külső tényezők (vagyis terhelés) figyelembe vétele mellett vizsgálják. Azonban ezzel együtt általában figyelmen kívül hagyják a páciens saját izomzata által kifejtett belső erők értékelését. Az izmok stabilizáló funkciója kritikus és döntő fontossággal bír a testtartás kapcsán, mely pedig a központi idegrendszer (CNS) irányításának minőségéért felelős. Kolar szemléletmódja a Dynamic Neuromuscular Stabilization (Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció – DNS) kapcsán új és egyedi megközelítést jelent, magyarázattal szolgálva a mozgásrendszer neurofiziológiai szabályainak fontosságára. A DNS életünk 1. évének fejlődési kineziológiai alapelveit öleli fel; ezek az alapelvek az ideális testtartást, a légzési sablonokat és a funkcionális ízületi centrációt ”idegfejlődési” paradigma alapján határozzák meg.