Macebell

=

típus:

funkcionális edzés

=

eszközigény:

eszköz használatot igényel

=

fejlesztés típusa:

hazai fejlesztés

=

elsajátítása edzői tapasztalatot igényel:

igen

=

módszer jellege:

inkább gyakorlati

Definíció

A hírhedt indiai birkózók ősi erőfejlesztő eszköze már bizonyított. Használata nemcsak élmény, hiszen hatékonyan fejleszti számos képességünket. A nyers erőt ugyanúgy, mint a flexibilitást, a koordinációs- és ritmusérzéket, a testtudatot… Forgatásának elsajátítása nem könnyű, de megéri a befektetett munkát.

Bemutatás

Egyedülálló módon egységes progressziót hoztunk létre. Elsajátításának fokozatos módja az FMS szigorú keretrendszerébe illeszkedik. Erő az egészség oldalán. Ez az egyedi megközelítés szavatolja, hogy biztonságosan lehessen alkalmazni és ne csak a fizikai teljesítményben és erőfejlesztésben profitáljanak a használói. Miközben erősödünk, egészségünk és a minőségi mozgás érdekében is határozott lépéseket teszünk. Sőt, mi több:

• Acélos fogáserőt hoz létre.

• Golyóálló vállakat eredményez, melyek erősek, ugyanakkor egészségesek.

• Forgatása nem mindennapi módon kondicionál.

• Folyamatosan összecsiszolja az aszimmetriákat.

• Használata élmény, belső fókuszra tanít, miközben megacélozza alkatodat.

• Remekül fejleszti a hasizmokat, a törzsstabilitást.

• Szerénységre tanít. Miközben forgatod, igazán erősnek érzed majd magad!

Aktív instruktorok
Kialakulás, történet

A  különféle  buzogányok ősrégi  eszközök,  melyeknek őshazája  India  és  Perzsia.  Általános tendencia,  hogy  a  fitneszipar  visszanyúl  régi  korok  módszerei  és  eszközei  felé,  a  múlt  által termékenyül meg. A buzogányokat az angol gyarmatosítók hozták magukkal Európába, majd Amerikába kerültek. A régi korok erőművészei már ismerték és használták is őket. Aztán egy időre  feledésbe  merültek,  hogy  rövid  szunnyadás  után  a  XX.  század  végén  ismét  előkerülhessenek.

A  buzogányok  alapvetően  súlyzók.  Használatuk  nehézsége,  akárcsak  a  kettlebell  esetén, csakhogy itt fokozott mértékben, hogy súlypontjuk távol esik a fogantyútól. Olyannyira, hogy az erőkar jelenti a legfőbb kihívást. Az őshazában az eszközök súlya mindig fontosabb volt a velük  végrehajtott  ismétlésszámnál.  Általában  birkózók  használták őket.  A  Macebell  indiai neve Gada. Az egyik leghíresebb darab a hírhedt birkózó, a Nagy Gama birtokában volt.Nem ritkán 40-60 kg-os Gadákat lengettek hasonló súlyú indiai birkózók… Mind az indiai, mind a perzsa birkózók hírhedtek voltak erejükről és kitartásukról. A harcra, kardforgatásra is ily módon készülhettek fel, gyermekkortól kezdve.

India  az  angol  korona  legszebb  ékköve  volt.  Az  anyaország kitelepült  képviselői  megdöbbenve szembesültek az indiai testkultúra kimagasló szintjével. A birkózócsarnokokban edzőbajnokoknál   látták   meg   a   különféle   buzogányokat.   A   legváltozatosabb   típusokkal   találkozhattak, melyekkel nagyszámú, hasonló vagy csak árnyalataiban különböző mozdulatot végeztek. Az eszközök sokakat lenyűgöztek. A XVIII. század  végén a Britek  hozták őket Európába.  A  németek és csehek szinte azonnal  átvették őket, ezt követően pedig az  eszköz szinte megállíthatatlan volt. A németektől emigránsok vitték át Amerikába az 1800-as évek közepén. 1904-ben   és   1943-ben   a   buzogánylengetés   száma   az   Olimpiai   játékokon   is   feltűnt   a gimnasztika számai között, a ritmikus sportgimnasztika előfutáraként, ahol szintén használnak buzogányokat.

A Gada alapvetően egy fegyver, buzogány. Indiában, már az ősidőkben is használták, a legerősebb  hadvezetők kiváltsága volt. Dicsőség egyetlen  hatalmas  buzogánycsapással  leteríteni az ellenfelet, könnyen elképzelhető, hogy lóval együtt… Forgatása művészet volt, harcművészet, melynek  neve  Gada-yuddha.  Húsz  különféle  módon  lehetett  forgatni,  melyekről  a Mahábhárata és az Agni Puranaszámol be. Gyakran szegekkel látták el őket, a puskapor megjelenésével pedig távolsági fegyverként is alkalmazták.

Érdekes módon eszközünk, a Gada, avagy manapság népszerűbb, modern elnevezése szerint a Macebell  nem  került  át  Európába  a  viktoriánus  korban.  Elterjedését – mily  meglepő – egy birkózónak köszönheti. Karl Gotch, a német birkózólegenda találkozott vele utazásai során és egyből  beleszeretett.  Egy  tanítványa,  Jake  Shannon  folytatta  a  Macebell  népszerűsítését, melynek térhódítása azóta is töretlen.

ELÉRHETŐ KÉPZÉSTÍPUSOK