StrongFirst

=

típus:

funkcionális edzés

=

eszközigény:

eszközt igényel

=

fejlesztés típusa:

licensz program

=

elsajátítása edzői tapasztalatot igényel:

igen

=

módszer jellege:

inkább gyakorlati

Definíció

Pavel Tsatsouline, sportszakember, a szovjet speciális erők volt testedző oktatója, akit a „Kettlebell mai királyának” is emlegetnek, az orosz Kettlebell forradalmának nyugaton való elterjesztésében játszott szerepe miatt. A Pavel által alapított StrongFirst ma világszerte változtatja meg az erőre és fittségre vágyó emberek életét, hiszen a szemináriumok, instruktori képzések és kiadott könyvek széles körben elterjesztették Pavel és szakértő csapata edzésfilozófiáját. A StrongFirst ma már három divízió alatt oktatja instruktori és bevezető szemináriumait:

  • StrongFirst Girya – kettlebell oktató képzés
  • StrongFirst Lifter – Barbell oktatói képzés, erőemelő alapelveken
  • StrongFirst Bodyweight – saját testsúlyos oktatói képzés
Bemutatás

A StrongFirst által oktatott rendszer elveit a „kettlebell mai királya”, Pavel Tsatsouline alkotta meg. Az erő iskolája egy átfogó, egységes keretet kínál az erő és fittség területén. Az SFG 1-es szintű oktatói vizsgán nem pusztán a kettlebellek használatát tanítjuk meg. A leendő instruktorok megtanulják az erő alapelveit, melyek segítségével képessé válnak az erő megszerzésének, maximalizálásának és fenntartásának fortélyait alkalmazni és továbbadni.
Az SFG Kettlebell Instruktori vizsgán nagytudású, elit kettlebell-oktatóktól sajátíthatod el a tananyag princípiumait és fogásait, akiket nem más, mint Pavel választott ki e feladatra. Ha hallottál már az SFG-ről, akkor biztosan tudod, milyen kemény. Nem minden jelölt teljesíti a vizsga szigorú követelményeit. Valamennyi jelentkezőnek módszeres felmérésen kell bizonyítania erőnléti, technikai és oktatói rátermettségét, hogy kiérdemelje az instruktori fokozatot.
Azok a kettlebell-oktatók, akik sikeresen teljesítették a tesztfeladatokat, SFG 1-es szintű diplomát kapnak. Edzőinknek kétévente meg kell újítaniuk jogosítványukat, hogy bizonyítsák, képességeik nem fakultak meg. Ezúton tartjuk fenn a felkészültséget és munkánk minőségét.
A képzés testileg és lelkileg egyaránt embert próbáló feladat elé állítja a jelölteket. A jelentkezők átlagosan 25-30%-a nem felel meg a magas elvárásoknak. Vedd komolyan a felkészülést!
Ha StrongFirst instruktor kívánsz lenni, akkor az alábbi kritériumoknak kell megfelelned:

1. Biztonságos és hatékony technikai jártasság az alapvető képességekben.
2. Megfelelő ítélőképesség, különösen a biztonság terén.
3. Erős jellem.
4. Hatékony oktatói képesség.
5. Sikeresen teljesített technikai és erő-teszteket a vizsga utolsó napján.
6. Professzionális edzőhöz méltó viselkedés.
Instruktori bizonyítványodat kizárólag a követelmények teljesítése esetén veheted kézbe. Ha nem sikerült teljesítened a kívánalmakat, de közel jártál, kijelölt csoportvezetőd felelőssége alternatívát kínálni arra nézvést, hogy milyen körülmények között kísérelheted meg ismét a próba teljesítését.
Ha nem kívánsz oktatói tevékenységet folytatni a későbbiekben, szabadon elállhatsz a tesztek teljesítésétől. Ez esetben nem oktatói, hanem részvételi bizonyítványt vehetsz majd kézhez.

Aktív instruktorok
Kialakulás, történet

Az SF a StrongFirst rövidítése, az SFG jelentése pedig StrongFirst Girya. A rendszer kifejlesztője és vezető Instruktora Pavel Tsatsouline. Pavel korábban az orosz speciális rendőri és katonai egységek erőnléti edzője volt.
1998 óta az Egyesült Államokban él, ahol az orosz tradicionális kettlebell-edzés alapján létrehozta az RKC, majd 2012-ben az SFG oktatási és instruktori programját. Első könyvét a kettlebell és a fizikai kondicionálás témakörében angol nyelven 2001-ben publikálta.

Az 1970-es években számos speciális katonai egység a karatét választotta közelharci rendszerének. A Hard Style rendszere ekkor született meg a Szpecnazon belül, és került bevezetésre később minden más egységnél is. A Hard Style elindulásakor a kettlebell-edzés nem volt új a Szovjetunióban, hiszen a korábbi cári Oroszországban közismert és elismert eszköz volt a testüket edzeni kívánók körében.

Legyen a testét edzeni akaró átlagember, elit sportoló vagy különleges egységnél szolgáló katona, egy biztos, hogy a Hard Style rendszer a lehető legjobb alapot nyújtja a használójának. Miért? A közel 500 gyakorlat elegendő muníciót ad arra, hogy a felkészítést végző edző bármely sportág esetén a lehető legjobb gyakorlatot vesse be. És akkor még nem beszéltünk az SFG módszertan rehabilitációs vagy prehabilitációs aspektusairól.

Pavel – aki korábban a Szpecnaz erőnléti edzője volt – a Hard Style rendszerét fejlesztette tovább, így hozta létre a Russian Kettlebell Challenge rendszerét (RKC), és fejleszti tovább ma is, vezető oktatók segítségével. Az RKC vallja, hogy az erő, erő-állóképesség, gyorsaság, robbanékonyság egy képesség, mely egész életünk során fejleszthető, tökéletesíthető. A tökéletesítéshez vezető legjobb módszer pedig maga a gyakorlás, melynek legfontosabb eleme elsősorban a minőségi mozgás, és amelynek intenzitása másodlagos csak. Természetesnek vesszük, hogy a minőségi mozgásra épített edzéseink elképesztően növelik az erőt és erő-állóképességet és az optimális testalkat eléréséhez vezetnek. A legfontosabb, hogy az RKC alapelvekre épül, amelyek meghatározzák azt, ahogy kettlebellel vagy akár az eszköz nélkül mozgunk. Edzésmódszereink folyamatosan finomodnak köszönhetően az oktatóink különleges tudásának, akik eltérő sportági vagy rehabilitációs területről érkeznek.

Az SFG nem egyszerűen kettlebellel való edzés. Az SFG egy összetartó közösség, ahol pontosan tudjuk, minden apró eredmény gyakorlást, munkát, kitartást és precíz kivitelezést igényel.

StrongFirst Magyarország

Pavel Tsatsouline hivatalos hazai képviselete

A Pavel Tsatsouline nevével fémjelzett STRONGFIRST rendszerét – korábban Russian Kettlebell Challenge ( RKC) – képviseljük, 2006-óta. Szervezetünk hazai alapítója és vezetője, Lakatos Péter Master oktató 2006-ban tett sikeres vizsgát Pavel Tsatsouline előtt, azóta szervezünk oktatói képzéseket, továbbképzéseket kettlebell, saját súlyos és barbell témakörben.

A 2014-es StrongFirst Girya képzés csoportképe

Az elmúlt években számos Pavel Tsatsouline könyvet adtunk ki a Jaffa Kiadó segítségével, ezzel is segítve a ma már több ezer főre növekedett hazai kettlebelles és funkcionális edzés közösséget a fejlődésben. Oktatóink szinte minden nagyobb településen megtalálhatók, és közvetítik hitelesen és magas minőségben a StrongFirst által képviselt magas minőségű, hatékony és változatos edzésmódszereket.

Oktatóink két évente kötelesek megvédeni diplomájukat, ilyenkor az instruktori szintjünknek megfelelően 1-3 napos programon mutatják be technikai, elméleti és oktatási teszt keretében tudásukat. Oktatói képzéseink fizikálisan és mentálisan is komoly kihívást támasztanak a résztvevők felé, többségük 1-2 éven át, oktatói segítséggel készül fel a programra, amely során nem ritka 30%-os bukási ráta.

Nagyon hatékonynak tartom a Kettlebellt, jó pulzusfelvivő, kitűnő zsírégető kiegészítője a cardio edzésnek. A csapatom férfitagjai egyből megszerették, és még most is gyakran edzenek vele.

Béres Alexandra

A kettlebell olyan távlatokat nyitott az
erő-állóképesség fejlesztése terén, melyet álmomban sem mertem gondolni.A KSI judo szakosztálya teljesen új alapokra helyezte a szokásos téli alapozását, és mondhatom, látványos eredményeket értünk el.

Pánczél Gábor

Baczkó Bernadett edzője

Amilyen egyszerű az eszköz olyan széles a felhasználási területe. Talán nincs is olyan képesség amelynek a fejlesztésére ne lenne alkalmas. A legszembetűnöbb hozadéka a hatalmas erőnövekedés jelentős izomtömegnövekedés nélkül ami a súlycsoportos sportágaknál nagy jelentőséggel bír.

Toncs Péter

Budapesti Honvéd